Rijden bij regenweer

Rijden op een natte weg vraagt altijd wat extra voorzichtigheid. Regenbanden kunnen helpen maar hebben ook hun beperkingen.

Wat gebeurt er bij aquaplaning?

Bij een nat wegdek zal het bandenprofiel water helpen afvoeren, zodat het voertuig in contact blijft met de grond. Maar het profiel kan ook maar een beperkte hoeveelheid water slikken. Rijd je over diepe plassen, dan komt er een laagje water tussen de banden en het wegdek, waardoor er geen contact meer is met de grond. Op dat moment spreken we van aquaplaning of watergladheid, wat ertoe leidt dat je makkelijker de controle over het stuur verliest. Zo is aquaplaning een belangrijke oorzaak van heel wat ongevallen in het verkeer.

Hoe reageer je best op aquaplaning?

Als je de controle over je auto verliest door aquaplaning blijf je best kalm en:

  • Duw niet op het rempedaal
  • Draai niet hevig aan je stuur om uit te wijken
  • Laat het gaspedaal rustig los en rem op de motor
  • Houd je focus op je traject en vervolg je koers. Kijk niet naar mogelijke obstakels, want dan is de kans groter dat je automatisch in die richting rijdt en zo een ongeval veroorzaakt.

Wat zijn regenbanden?

Regenbanden is eigenlijk een marketingterm voor bepaalde zomerbanden. Ze hadden diepe groeven en een V-vormig profiel waardoor de druk vanuit het midden opgebouwd wordt naar de zijkanten van de band. Dat maakte het profiel ideaal voor waterafvoer. Tegenwoordig zijn alle grote bandenfabrikanten echter van dit concept afgestapt ten voordele van asymmetrische (lijn)profielen. Deze zijn vaak efficiƫnter op vlak van brandstofverbruik en rolgeluid.

Mag je cruise control gebruiken bij regenweer?

Het is niet verboden om bij nat weer cruise control te gebruiken, maar het is ook niet aan te raden. Indien je wagen slipt omwille van watergladheid zorgt cruise control ervoor dat de wielen op de ingestelde snelheid blijven draaien, terwijl het op dat moment beter is te vertragen. Bovendien is de reactiesnelheid tijdens aquaplaning ook trager wanneer de cruise control is ingeschakeld.