Hoe lees je het Europese bandenlabel?

In je zoektocht naar nieuwe banden kan het Europese bandenlabel een grote hulp zijn om de juiste keuze te maken. Sinds november 2012 zijn alle Europese verkooppunten van banden verplicht om dat label te tonen. Maar hoe interpreteer je het? Hoe weet je of de waarde op het label aan jouw behoefte voldoet? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om de ideale band te kiezen.

 

Het label geeft informatie over drie basisprestaties van de band: energie-efficiëntie, remkracht op een nat wegdek en extern rolgeluid.

Energie-efficiëntie

Full EU tire label_tcm2294-115385Elke band heeft een bepaalde rolweerstand, die een invloed heeft op het brandstofverbruik van de wagen. De waarden worden aangeduid in kleuren en letters, waarbij de letter A in het groene pijltje de meest energie-efficiënte waarde is.

Het verschil in brandstofverbruik tussen de klassen A en G kan tot 7,5% groot zijn. Je kan dus over de volledige levensduur van de banden honderden euro’s aan brandstof uitsparen als je voor een energie-efficiënte banden kiest. En bovendien zijn ze beter voor het milieu, wat ook niet onbelangrijk is.

Remkracht op een nat wegdek

Dit deel van het label geeft je een idee van de remkracht van de band als de weg nat is. De waarden gaan van A tot G, waarbij A de meest ideale band is voor een nat wegdek. Hoe beter de score, hoe korter de remafstand en hoe veiliger je rijdt op een natte ondergrond.

Extern rolgeluid

Hier wordt uitgedrukt hoeveel geluid een band produceert tijdens het rijden. Je ziet het geluidsniveau in decibels. Maar omdat de meeste mensen niet vertrouwd zijn met decibelwaarden wordt een pictogram van een luidspreker met golven afgebeeld om te verduidelijken of die waarde stil, matig of luid is.

  • 1 golf: stil (3 of meer decibel onder de Europese limiet)
  • 2 golven: matig (tussen de Europese limiet en 3 decibel lager)
  • 3 golven: luid (boven de Europese limiet)

Door te kiezen voor stille banden, heb je minder storend rolgeluid in de wagen en verminder je de geluidsimpact op je omgeving.

Hoewel het label al een duidelijk beeld geeft van de kwaliteit van een band, spelen er nog heel wat andere factoren mee in het ontwerpproces van een band. Duurzaamheid, grip in bochten en remprestatie op een droge weg zijn nog maar enkele voorbeelden van criteria die ook belangrijk zijn als je nieuwe banden kiest. Daarom is het altijd een goed idee om langs te gaan bij een bandenspecialist. Bij Vitex geven we je met veel plezier alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken.